Градове

София

София е център на Софийска епархия и седалище на българския патриарх. Градът (стари имена Сердика или Сардика, Улпия Сердика или Улпия Сардика, Триадица, Средец) днес носи името на Светата Премъдрост Божия - София по името на късноантичния храм "Св. София" (IVв.).

София има своите Софийски светци покровители и застъпници пред Господа - светците мъченици и преподобни от периода на османското владичество и в най-ново време св. Серафим Софийски Чудотворец, чието прославление се състоя през 2016г. Още с приемането на християнството като официална държавна религия в рамките на Римската империя, градът се определя като един от центровете на новоутвърждаващото се християнство в империята. Св. равноапостолен император Константин I Велики (306–337г.) вижда в този град центъра на новата християнска цивилизация, многократно повтаряйки: Сердика е моят Рим!

Прочети още: София

Велико Търново

Велико Търново е център на Великотърновска епархия, чийто митрополит понастоящем е Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий. Велико Търново, (стари имена Търновград, Търново, Царев град) - старопрестолният град, е християнският и исторически център в Средновековна България.

Градът е обвързан с християнството още в първите години на утвърждаването на новата цивилизация в Римската империя. Но славата и величието му, ролята му на крупен християнски и исторически център идва с избора и устройването му като столица на Второто българско царство (1185–1393г.). Градът е разположен на историческите хълмове Царевец, Трапезица, Света гора и Момина крепост. На хълма с крепостта Царевец е бил разположен патриаршеския комплекс и дворцовия комплекс. На хълма с крепостта Трапезица е имало 19 средновековни църкви.

Прочети още: Велико Търново

Несебър

Несебър е част от Бургаска духовна околия, чиято територия е включена към Сливенска епархия. Митрополит на Сливенска епархия е Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий.

Старият Несебър (стари имена Мелсабрия, Месабрия, Месемврия), разположен върху неголям полуостров, е един от най-древните градове в Европа. Развитието на християнството в града и строителството на храмове тук датира от времето на приемането на християнството за официална религия и учредяването на Константинопол като столица на Източната Римска империя. Тук са някои от най-старите църкви в България, а и в Европа. Особен разцвет преживява градът през XIII-XIVв., от когато датират много и добре запазени църкви. Околностите на града са били осеяни с манастири, споменават се имената на седем, които са били утвърдени центрове на исихазма.

Прочети още: Несебър

Асеновград

Асеновград е седалище на Асеновградска духовна околия, която попада в диоцеза на Пловдивска епархия. Митрополит на епархията е Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.  Градът отстои на 19 км от Пловдив. 

Асеновград (старо име Станимака до 1934г.) носи името на българския владетел от Второто българско царство  Йоан Асен II (1218-1241г.). Архитектурният комплекс на Асеновата крепост (именувана в миналото Петричка крепост) с църквата "Св. Богородица Петричка" е изсред добре запазените архитектурни паметници от средновековната българска архитектура. Асеновград е известен като "малкия Ерусалим" заради внушителното средоточие на църкви, параклиси и манастири, разположени в  границите на града и в околностите му. Броят на църквите и параклисите според наличните данни варира между 200 и 300 параклиса и около 30 църкви.

Прочети още: Асеновград

Созопол

Созопол е включен в територията на Бургаска духовна околия, която е част от Сливенска епархия, оглавявана от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий. За светец-покровител на град Созопол се приема Св. Зосим Созополски (Iв.), чиято памет се отбелязва на 19 юни - денят на неговата мъченическа кончина по времето на управлението на римския император Траян.

Созопол (стари имена Аполония, Созополис - "Град на спасението") е най-старият град по българското Черноморие. Той е също едно от първите места на Балканите, на което прониква християнството.  Градът е бил самостоятелна епископия на Вселенската патриаршия и е поддържал близки търговски и духовни контакти със столицата на Византийската империя, предпоставка за което е близостта му по море. В града и околностите са се издигали много църкви и манастирски комплекси.

Прочети още: Созопол

Още статии ...

Страница 1 от 2