Манастири

Бачковски манастир "Успение Богородично"

Бачковският манастир „Успение Богородично“ е вторият по големина манастир в България след Рилския манастир. Основан е през 1083г. от севаст Григорий Бакуриани, грузинец по произход.  

Основна информация. Манастирът е ставропигиален тоест подчинен пряко на Патриаршията. Разположен е край село Бачково, на 10км южно от гр. Асеновград, на територията на Пловдивска епархия. Той е действащ мъжки манастир. От 2014г. игумен на манастира е Негово Високопреподобие архимандрит Симон. Храмовият празник на манастира е 15 август, когато църквата празнува Успението на Пресветата Божия Майка. В съборния храм на специално нарочено място се пази Бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица, достъпна за поклонение от всички вярващи. Запазена е традицията в деня на намирането и връщането на чудотворния образ да бъде извършвано литийно шествие, установено още през XVIIв.

Прочети още: Бачковски манастир "Успение Богородично"

Троянски манастир "Успение Богородично"

Троянският манастир "Успение Богородично" е третият по големина манастир в България. Времето на основаването му не е еднозначно определено от изследователите – отнася се към периода между XII и XVIIв. Приема се, че е основан през XVIIв. от монаси-отшелници, тъй като от този период са първите известия за манастира изсред запазените източници.

Основна информация. Манастирът е ставропигиален, тоест ползва се със самостоятелност и е подчинен пряко на Патриаршията. Разположен е на 400м. надморска височина на 10км източно от гр. Троян, на територията на Ловчанска епархия. Той е действащ мъжки манастир. От 2014г. игумен на манастира е Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий. Храмовият празник на манастира е 15 август, когато църквата празнува Успението на Пресветата Божия Майка. Светинята на Троянската света обител е чудотворната икона на "Пресвета Богородица Троеручица", която се пази в съборната манастирска черква. По традиция празникът на чудотворната икона на Божията Майка  “Троеручица” се отбелязва тържествено на 12 юли.

Фотогалерия

Прочети още: Троянски манастир "Успение Богородично"

Роженски манастир "Св. Рождество Богородично"

Роженският манастир „Свето Рождество Богородично“ е един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазен в автентичния си вид и до днес. Точни данни за основаването на светата обител липсват. Има сведения, че през XIIIв. той вече е съществувал. Манастирът се намира в диоцеза на Неврокопската епархия. Той е действащ, мъжки манастир. Игумен на Роженския манастир е Негово Високопреподобие архимандрит Епифаний. Храмовият празник  е 8 септември, когато Църквата отбелязва деня на Рождеството на Божията Майка. Манастирът е дом на чудотворната икона на Пресвета Богородица "Портаитиса" ("Вратарница"). Нейният празник се отбелязва на втория ден от Светлата седмица.

Прочети още: Роженски манастир "Св. Рождество Богородично"

Гложенски манастир "Св. вмчк Георги Победоносец"

Гложенският манастир "Свети великомъченик Георги Победоносец" е действащ мъжки манастир в диоцеза на Ловчанска епархия. Игумен на светата обител е  йеромонах Нектарий. Храмовият празник е 6 май, когато църквата чества св. Георги Победоносец.  Според легендата манастирът е основан от украинския княз Георгий Глож през XIIIв. От основаването си и до днес манастирът е обвързан с чудотворна икона на св. Георги Победоносец, която според преданието е донесена от Георгий Глож. Манастирът е един от най-живописните старопланински манастири със своето местоположение на висока скална тераса върху стръмни  отвесни склонове. Разположен е на 12км от гр. Тетевен.

Прочети още: Гложенски манастир "Св. вмчк Георги Победоносец"

Клисурски манастир „Света Петка“

Клисурският манастир "Света Петка" е действащ девически манастир на Софийска епархия. От 2002г. игуменка на манастира е майка Филотея. Манастирът дължи сегашното си благолепие и на  схиигумения Мария (1896-1978г.), велика подвижница на благочестието, възстановила изцяло манастирския храм и събрала голяма манастирска общност. Храмовият празник на светата обител е на 14 октомври, когато почитаме паметта на св. Петка Епиватска. Според легендата манастирът е основан през XIII век при царуването на цар Иван Асен II на мястото, където за кратко е спряло литийното шествие с мощите на св. Петка, при пренасянето им от Епиват в Търновград. Разположен е в Люлин планина на 8 километра от центъра на град Банкя, северозападно от квартал Клисура.

Прочети още: Клисурски манастир „Света Петка“

Страница 1 от 2