Минали събития

Поклонение на празника на св. Четиридесет мъченици във Врачешкия и Кремиковския манастири (9 март 2017 г.)

14 Vracheshki manastirНа 9 март 2017 г. се проведе второто поклонническо пътуване, организирано от Поклонническо–просветния център „св. Йоан Рилски” към Софийската света митрополия, заедно с Енорийския храм „Света Богородица – Живоприемен източник” в кв. „Подуяне”. Пътуването се състоя по повод празника на Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици” (Ловчанска епархия). Поклонниците, водени от свещ. Петър Симеонов от храма „св. Богородица” в Подуяне, тръгнаха в ранни зори от София и успяха да пристигнат във Врачешкия манастир по време на четенето на „часовете”. Преждеосвещената св. Литургия, свързана с вечернята, бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, в съслужение с Неврокопския митрополит Серафим. В светата Богослужба взеха участие архимадрити, свещеници и дякони от три епархии: Ловчанска, Неврокопска и Софийска. Църковните песнопения прозвучаха и от двата клира, като на десния пяха монахините и послушничките от Врачешкия манастир и дошлите за празника монахини от Гоцеделчевския манастир „Света Богородица – Живоприемен източник”, а на левия клир – свещеници, монаси и певци от трите епархии и от „Зографския манастир” на Света Гора.

Прочети още: Поклонение на празника на св. Четиридесет мъченици във Врачешкия и Кремиковския манастири (9 март...

Приключи поклонническото пътуване до Неа Карвали - Св. Григорий Богослов, 11-12 февруари 2017г.

На 12.02.2017г. успешно приключи първото поклонническо пътуване, организирано от поклонническо-просветния център към Софийската св. Митрополия съвместно с енориите на храм “Св. ап. Андрей Първозвани” и “Св. св. Кирил и Методий” - кв. “Красно Село”. Това поклонническо пътуване, организирано под надслов “Св. Григорий Богослов” и започнало в ранната сутрин на 11.02.2017г., имаше две основни задачи.

 Първата задача беше свързана с конкретни места за поклонение. Местата за поклонение по предварителната програма включваха най-напред манастира Косиница или, както го наричат гърците, Икосифиниса. Там поклонниците имаха възможност да се поклонят на чудотворната самоизписала се икона на св. Богородица.  Друго място, включено в програмата беше мястото, където св. ап. Павел извършва първото св. Кръщение на територията на Европа, кръщавайки в името Христово св. Лидия в древния град Филипи, в близост до гр. Кавала - баптистериума "Св. Лидия". Бе посетен и т.нар.  открит параклис - мястото на първото стъпване на св. ап. Павел в Европа в днешния град Кавала. Венец на поклонничеството беше основната точка, към която се бе отправила поклонническата група - селцето Неа Карвали, където в църквата на селото се покоят св. мощи на дивния св. Григорий Богослов. Поклонението продължи на 12.02.2017г., като включваше манастира “Св. Георги Победоносец” до гр. Хаджидимово с чудотворната икона на св. Георги, както и с частица от мощите на светеца.

Прочети още: Приключи поклонническото пътуване до Неа Карвали - Св. Григорий Богослов, 11-12 февруари 2017г.