Варна

 

Варна е център на Варненска и Великопреславска митрополия, оглавявана от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

Варна (старо име Одесос) е една от древните епископски катедри по бреговете на Черно море, основани в апостолски времена. Св. апостол Андрей поставя за пръв епископ на град Одесос своя ученик св. апостол Амплий, който е заемал епископската катедра от 56 - 59 г. сл. Хр., а втори е вероятно св. ап. Карп в 59 г. - те са в числото на  70-те апостоли.  В миналото особено тържествено като местен празник от жителите на гр. Варна се е отбелязвал 31 октомври - денят, когато се празнува паметта на св. апостол Амплий. Днес официалният празник на града с решение на Общинския съвет от 1993г. е 15 август - празникът на Успението на Божията майка. 

В града се съхраняват три чудотворни икони на Пресветата Божия Майка. Най-старата светиня е чудотворната икона на Пресвета Богородица - Умиление, намерена през 1602г. в местността Теке Караач, където бил княжевския манастир от Първото българско царство. Днес тя се съхранява в старинен храм "Успение Богородично" ("Малката Св. Богородица"), построен в нейна чест. Чудотворно мозаечно копие на иконата "Пресвета Богородица Геронтиса", донесена от Светогорския манастир Пантократор през 2012г., се намира в катедралния храм "Успение Богородично". Третата светиня на града е чудотворното копие на иконата "Пресвета Богородица Всецарица", донесена от Атонския манастир Ватопед в 2014г., която се съхранява в храм "Св. Атанасий". Заедно с нея на храма е дарено копие на Молдовската чудотворна икона на св. великомъченик Георги от Зографския манастир на Света Гора.

По-голямата част от действащите днес храмове в града са построени в периода около и след Освобождението. В околностите на Варна има разкрити останки от внушителен раннохристиянски манастирски комплекс: манастирът в местността Теке Караач (Текето на черните брястове, Аязмото) на 4-5км от центъра на града е най-големия на Балканите и е с планова схема без паралел нито в българската, нито във византийската архитектури.