Созопол

Созопол е включен в територията на Бургаска духовна околия, която е част от Сливенска епархия, оглавявана от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий. За светец-покровител на град Созопол се приема Св. Зосим Созополски (Iв.), чиято памет се отбелязва на 19 юни - денят на неговата мъченическа кончина по времето на управлението на римския император Траян.

Созопол (стари имена Аполония, Созополис - "Град на спасението") е най-старият град по българското Черноморие. Той е също едно от първите места на Балканите, на което прониква християнството.  Градът е бил самостоятелна епископия на Вселенската патриаршия и е поддържал близки търговски и духовни контакти със столицата на Византийската империя, предпоставка за което е близостта му по море. В града и околностите са се издигали много църкви и манастирски комплекси.

Известни  са  имената  на  няколко  созополски  манастира: „Св. Йоан Продром” ("Св. Йоан Предтеча"), който е бил ставропигиален, автономен, подчинен на Вселенската патриаршия, разположен на остров Свети Иван; "Св. св. Кирик и Юлита", разположен на  едноименния  остров; "Св. Апостоли"; „Св. Богородица”; „Св. Николай”   и  „Св. Атанасий”. Днес в стария град няма запазени старинни църкви. Манастирите също не са оцелели, а са запазени основите и руини.

От 1974 г. старият град е превърнат в Архитектурен и археологически резерват "Старинен Созопол", който обхваща множество археологически паметници и над 200 запазени къщи с автентична възрожденска архитектура в стила на странджанската черноморска къща с каменни основи, кирпичени стени и външна дървена обшивка, датиращи от XVIII-XIX век. Крайморските панорамни алеи на стария Созопол са разположени по протежение на реконструираните стари крепостни стени от V-VIв. В археологическия музей на Созопол се помещават древни археологически експонати - находки от периода от V в. пр. Хр. до XVII век.  Могат да се видят и експонати на християнското изкуство между XVII и XIX век.