Несебър

Несебър е част от Бургаска духовна околия, чиято територия е включена към Сливенска епархия. Митрополит на Сливенска епархия е Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий.

Старият Несебър (стари имена Мелсабрия, Месабрия, Месемврия), разположен върху неголям полуостров, е един от най-древните градове в Европа. Развитието на християнството в града и строителството на храмове тук датира от времето на приемането на християнството за официална религия и учредяването на Константинопол като столица на Източната Римска империя. Тук са някои от най-старите църкви в България, а и в Европа. Особен разцвет преживява градът през XIII-XIVв., от когато датират много и добре запазени църкви. Околностите на града са били осеяни с манастири, споменават се имената на седем, които са били утвърдени центрове на исихазма.

По легендарни данни през своето съществуване Несебър е имал около 40 църкви. В момента има данни за 23 от тях.  А като се има предвид, че по-голямата част от града днес е под морските води, броят им е вероятно далеч по-голям. Почти през цялата си история Несебър е бил резиденция на митрополит. Така две от несебърските църкви - “Св. София” (Vв.) и “Св. Стефан” (XI-XIIв.) - са повече известни като Старата и Новата митрополия.

Заради многобройните и много добре запазени старинни църкви и множество стари постройки от античността, средновековието и възраждането, старият град Несебър е включен в Списъка на паметниците на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.